ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΙ: ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΔΙΑΚΎΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΏΝ

Συνταξιούχοι και Ηλικιωμένοι: Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών 

Οι συνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι, περίπου 100.000.000 συμπολίτες μας άνω των 60 χρόνων στην Ευρώπη αποτελούν το γερασμένο εργατικό δυναμικό της Ε.Ε. 

 

Το κοινωνικό μοντέλο της Ε.Ε έχει σημαντικά ρήγματα και επηρεάζει άμεσα το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία. 

Η κρίση στα ασφαλιστικά συστήματα στον 21ο αιώνα μεγαλώνει το χάσμα των εισοδημάτων και της φτώχειας, ενώ αυξάνονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των ηλικιωμένων. 

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλάζουν ραγδαία, φθάσαμε στο 67ο έτος για συνταξιοδότηση στη χώρα μας και κλείνουμε το μάτι για τα επόμενα χρόνια στα 70 και βλέπουμε. 

 

Οι πολιτικές ηγεσίες εσφαλμένα και άδικα αντιμετωπίζουν το γερασμένο-συνταξιουχικό κόσμο ως «βαρίδια» για την οικονομία και την ανάπτυξη. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την σοφία τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης οι κοινωνικές δαπάνες συνεχώς περιορίζονται. 

Τα «περήφανα γηρατειά» αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες υποβαθμισμένοι και χωρίς καμία επιρροή στην κοινωνία σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, καθώς επίσης και σε επίπεδο πολιτιστικό. Στη γερασμένη ήπειρό μας οι 4 ή οι 5 στους 10 ψηφοφόρους είναι συνταξιούχοι. 

 

Η τεράστια αυτή κοινωνική και πολιτική δεξαμενή, με εμπειρία και σοφία, έχει περιορισμένη ενεργή πολιτική επιρροή. Στην κάλπη όμως η ψήφος γίνεται σημαντική. 

Η αποχή είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Συνεπώς η πολιτική δύναμη της τρίτης ηλικίας είναι καθοριστική. Μας προέκυψαν τα αναδρομικά στο δρόμο προς τις κάλπες. Σίγουρα διαφαίνεται θα γίνουν προσεχώς οι αξιώσεις προεκλογικές εξαγγελίες. Θα βρεθεί και ο απαραίτητος «δημοσιονομικός χώρος». 

 

Πρέπει να αφουγκρασθούμε τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και να τους καθιστούμε ενεργούς και συμμέτοχους στην οικογένεια, την κοινωνία και την πολιτική. 

Ο κόσμος της σύνταξης, αποτελεί την ευρύτερη κοινωνική ομάδα της χώρας μας με κοινά προβλήματα. Το επίπεδο  της σύνταξης, η ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, φαρμάκων, πρόνοιας κ.ά.), η ενεργή παρουσία της τρίτης ηλικίας στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που ορίζουν την ποιότητα της ζωής. 

 

Το ζην και το ευ ζην των απόμαχων της εργασίας την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, υποβαθμίστηκε και δοκιμάσθηκαν οι αντοχές τους σωματικά, διανοητικά και ψυχικά. Σήμερα δοκιμάζεται και πάλι με τον «καύσωνα» της ακρίβειας. 

Ένας κόσμος γεμάτος από εμπειρία και σοφία (2.500.000 εκ.) βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και εξέλιξης. Η γνώση, η ενημέρωση και οι προτάσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο. 

Τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι ανάγκες της τρίτης ηλικίας δεν αναγνωρίζονται ως πεδίο ιδιαίτερης έρευνας και μελέτης. Τη ρήση «σκοτώνουν άλογα όταν γεράσουν» μας την επιβεβαιώνουν οι συνθήκες ζωής στους οίκους ευγηρίας που μοιάζουν μερικές φορές με κολαστήρια. 

Ο κατακερματισμός των συνταξιουχικών οργανώσεων αδυνατίζει την κοινωνική επιρροή τους προς την Πολιτεία. Η φωνή της τρίτης ηλικίας δεν ακούγεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι για να εκφράζει τις ανάγκες, αλλά και τα συναισθήματά της, ως ενεργοί πολίτες. 

Θεωρώ πολύ σημαντικό να ακουσθεί θεσμικά και ουσιαστικά η φωνή 2.500.000 εκ. ασφαλισμένων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. 

Το ενδιαφέρον της τρίτης ηλικίας δεν μπορεί να είναι μονάχα το ζήτημα του ύψους της σύνταξης και η επιστροφή των αναδρομικών, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές παραμένει βασικό. 

Το επίπεδο ζωής διαμορφώνεται, όχι μονάχα με το ύψος της σύνταξης, αλλά και από την ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει ο ασφαλιστικός φορέας e-ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΠΥ, το ΕΣΥ. 

Παρά την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην έκδοση συντάξεων, εξυπηρέτησης και ανταπόκρισης στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Στον χώρο της υγείας το ΕΣΥ άντεξε στις μεγάλες δοκιμασίες της πανδημίας, αλλά έχει επιτακτική ανάγκη βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σε υποδομές και ανθρώπινο υγειονομικό προσωπικό. 

Είναι γεγονός ότι υφίσταται ένας μεγάλος κατακερματισμός οργανώσεων, αλλά υπάρχουν και ισχυρές οργανώσεις συνταξιουχικές (στο Δημόσιο, στους ένστολους, στις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ κ.ά.) που μπορούν να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη του κόσμου της ασφάλισης, της σύνταξης. 

Για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των συνταξιουχικών οργανώσεων, για την πληροφόρηση και αξιόπιστη ενημέρωσή τους, για επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων και των αναγκών τους για αξιοπρεπή διαβίωση είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας να εξειδικεύσει τις κοινωνικές πολιτικές της. Και οι οργανώσεις των συνταξιούχων να διεκδικήσουν θεσμικές παρεμβάσεις που να δίνουν λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματά τους. 

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Ένα οργανωμένο κίνημα, πάνω από τις στενά συντεχνιακές δομές και νοοτροπίες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. 

Να διεκδικήσει θεσμικές παρεμβάσεις που θα το αναγόρευαν σε συνομιλητή της Πολιτείας. Τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου βρίσκονται στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται από αποσπασματικές κοινωνικές πολιτικές. 

Πρόσφατα τα αναδρομικά έφεραν στην επικαιρότητα για λίγο και πάλι τους συνταξιούχους με κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό ερώτημα, αν η κυβέρνηση, ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλει τα αναδρομικά σε όλους. 

Σχεδόν σίγουρα, άνοιξε το παραθυράκι ο κ. Μητσοτάκης, το Σεπτέμβρη θα έχουμε νέα. Αναδρομικά σε όλους και αύξηση 5% στις συντάξεις: «Ώδυνε όρος και έτεκε μυν» για την αγοραστική δύναμη της τρίτης ηλικίας. Φαίνεται και τα αναδρομικά θα ενταχθούν στην στρατηγική των εκλογικών παροχών της κυβέρνησης. 

Η τεράστια κοινωνική και πολιτική δύναμη της τρίτης ηλικίας σε αυτές τις συνθήκες, αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα των προσεχών εκλογών. Η συγκρότηση ενός Κοινωνικού, Προνοιακού Κράτους Δικαίου, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο για τις οργανώσεις των συνταξιούχων. 

Η σύσταση ενός «Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων» ως παρατηρητήριο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και Συνταξιούχων, θα αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα στη βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. 

Τα «περήφανα γηρατειά» διεκδικούν θεσμικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της 13ης σύνταξης και όχι επιδοματικές πολιτικές. Διεκδικούν ως ενεργοί πολίτες θεσμούς συμμετοχής της τρίτης ηλικίας στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. 

Φαίνεται το κίνημα ηλικιωμένων και συνταξιούχων να ενισχύει την παρέμβασή του στις εξελίξεις, προσφέροντας τη σοφία και την εμπειρία τους. Στο δρόμο προς την κάλπη, η πολιτική εξουσία καλείται να απαντήσει στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας με εξειδικευμένες κοινωνικές πολιτικές. 

Να κατανοήσουν οι ασκούντες την εξουσία, ότι οι συνταξιούχοι, δεν αποτελούν ένα «παρκαρισμένο» κοινωνικό σώμα που ενδιαφέρεται μονάχα να εισπράττει τις συνταξιοδοτικές παροχές. 

Όποια πολιτική παράταξη αγκαλιάσει την μεγάλη αυτή κοινωνική κατηγορία και αποκτήσει την εμπιστοσύνη της στην κάλπη θα αποκτήσει μεγάλη πολιτική επιρροή. 

Μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία πιστεύω ότι οι Συνταξιούχοι και Ηλικιωμένοι αποτελούν το μεγάλο διακύβευμα των εθνικών εκλογών. 

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε από: thecaller.gr

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΆ... ΕΚΛΟΓΏΝ: ΡΥΘΜΙΣΤΈΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ

 

Ο αγώνας των συνταξιούχων για τα αναδρομικά συνεχίζεται. Οι προειδοποιήσεις τους και τα αιτήματά τους.

 
 

Γράφει ο 

10.07.2022 
 

Σε βασικό προεκλογικό διακύβευμα αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού εκλογέων-ψηφοφόρων, αφετέρου δε λόγω του εμπαιγμού που έχουν υποστεί… 

Γιατί οι απόμαχοι, όχι μόνο δεν έχουν μέσα παραγωγής να διεκδικήσουν με απεργίες την (μερική) κάλυψη των απωλειών τους από τον πληθωρισμό, πόσο μάλιστα να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους μετέχοντες στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα περιπαίζονται: 

-Η κυβέρνηση τους διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αγωγές και ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Την ίδια ώρα, με τον νόμο Βρούτση του 2020, έκανε μερικώς δεκτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για απόδοση των διαφορών μόνο στις κυρίες συντάξεις, αλλά δεν ενσωμάτωσε το σκέλος της ίδιας απόφασης που αναφερόταν στα Δωρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Ιούλιος 2016) και τις διορθώσεις στις επικουρικές. Την ίδια στιγμή προέβλεψε ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά και διορθώσεις «αποσβέννυνται». 

Ξεγράφονται δηλαδή τα δικαιώματα τους και μόνο όσοι είχαν προλάβει να κάνουν αγωγές μπορούν τα συνεχίσουν να διεκδικούν... 

…Έσβησαν μη παραγραφέντα δικαιώματα 

Αντιστοίχως το ΣτΕ έκρινε ότι ναι μεν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά (και) από τις επικουρικές και τα Δώρα, ωστόσο δέχθηκε ότι αυτές οι αξιώσεις «σβήνονται» έστω και εάν δεν έχουν… παραγραφεί. 

Πρόκειται για την τέλεια εξαπάτηση… 

-Οι συνταξιούχοι που ήδη κατέθεσαν αγωγές (περίπου 360.000 άτομα από ένα σύνολο 2,5 εκ. δικαιούχων), θα υποχρεωθούν σε συνέχιση του δικαστικού αγώνα με βέβαιες δικαστικές δαπάνες, αλλά αμφίβολα αποτελέσματα… 

-Οι συνταξιούχοι συμπλήρωσαν 12 χρόνια περικοπών και βαδίζουν στον 13ο έτος, ενώ δεν προβλέπεται κάποια (ονομαστική) βελτίωση των αποδοχών τους (κάλυψη δηλαδή μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος από την ακραία ακρίβεια). 

-Όσοι λαμβάνουν αποδοχές από 600 έως και 1000 ευρώ, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των «απομάχων», δεν έλαβαν την παραμικρή αναπροσαρμογή. Ούτε ευρώ αναδρομικά τα τελευταία χρόνια. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν δύο εφάπαξ 200άρια, τα περασμένα Χριστούγεννα και το Πάσχα φέτος, ενώ όσοι λαμβάνουν κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 εύρο έλαβαν κάποια ποσά αναδρομικών την περασμένη διετία… 

ΕΚΑΣ οι βέβηλοι… 

-Στους χαμηλοσυνταξιούχους κόπηκε το ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από το 2016, αλλά ουδεμία άλλη πρόβλεψη για ενίσχυση στα κατώτατα όρια προβλέφθηκε… Εδώ ισχύει το αρχαιοπρεπές: «Εκάς (μακριά) οι βέβηλοι…» 

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατώτατη σύνταξη. Ακόμη και τα 345 ευρώ της εθνικής σύνταξης (για 15ετή ασφάλισης), γίνονται 173 σε περίπτωση αναπηρίας κάτω του 67% (συν το όποιο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, το οποίο μπορεί να περιορίζεται στα 60 ή 80 ευρώ επιπλέον…) 

-Το κυριότερε είναι ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν το 28% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (2,5 εκ. από ένα σύνολο 9 εκ.), ωστόσο έχουν την τάση να είναι συνεπείς στα εκλογικά τους καθήκοντα και μπορεί να υπολογιστεί ότι εάν στις προσεχείς εκλογές προσέλθουν περί τα 6 εκ. στις κάλπες, ίσως 1 στους 3 ψηφοφόρος να είναι συνταξιούχος… 

Προειδοποίηση 

Ήδη οι συνταξιουχικές οργανώσεις, κυρίως δε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), έχει καλέσει την κυβέρνηση και τα κόμματα να τοποθετηθούν ευθέως για τα καυτά ζητήματα τους. Κυρίως δε για το θέμα των αναδρομικών, της μη καταβολής διορθωτικών ποσών φέτος λόγω της ακρίβειας και της πρόβλεψης για μη χορήγηση αυξησιών σε όλους τους συνταξιούχους για το 2023 (με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς». Αλλά και για τον εν γένει εμπαιγμό με την κυβερνητική αυθαιρεσία με την οποία… διαγράφηκαν μη παραγραφέντα δικαιώματα και αξιώσεις έναντι του ΕΦΚΑ. 

«Η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, για το 11μηνο σε επικούρηση και δώρα αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης. Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου θα ήταν καθολική» σημειώνει στο www.ieidiseis.gr ο Λουκάς Αποστολίδης, ένας από τους συνηγόρους των συνταξιούχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Δημοσίευση από: ieidiseis.gr

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΆ: ΦΤΆΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΉ ΑΛΛΆ ΝΕΡΌ ΔΕΝ ΉΠΙΑΜΕ

 

Αξίζει στην τρίτη ηλικία Σεβασμός, Αναγνώριση, Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο 1,5 εκ. συνταξιούχων την επόμενη μέρα, μετά την έκδοση των αποφάσεων ΣτΕΟλ.1403 και 7/2022, για τα αναδρομικά επικούρησης και δώρων.

 

Ήλπιζαν ότι το δικαστήριο θα ανέτρεπε τις εσφαλμένες και άδικες ρυθμίσεις του Ν. 4714/2020, που μερικώς και περιορισμένα εφάρμοσαν τις αποφάσεις Ολ. ΣτΕ 2287 – 88/2015, μόνο για την επιστροφή περικοπών των συντάξεων. Το πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη. Ανέμεναν οι πολλοί έστω να λάβουν αναδρομικά 11μηνου για τα δώρα. Δηλαδή τον 13ο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον προκειμένου να τα δώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Να τα ρίξουν στην κατανάλωση. Να ελαφρύνουν, να πάρουν ανάσα από το βάρος της ακρίβειας.

Παραπονιούνται έντονα όσοι δεν είχαν κάνει αγωγές, διότι χάθηκαν εντελώς οι ελπίδες, αφού νομοθετικά και δικαστικά αποσβέστηκαν οι δίκαιες αξιώσεις τους. Αλλά και όσοι έκαναν αγωγές δικαίως παραπονιούνται, διότι το ΣτΕ, σε τρεις Ολ, έχει κρίνει θετικά τα νομικά ζητήματα για την επιστροφή αναδρομικών και σε επικούρηση και σε δώρα, και οδηγούνται να συνεχίσουν τους μαραθώνιους αγώνες χρόνων στα δικαστήρια ουσίας.

Διαβάστε επίσης – Αναδρομικά: Ποιους δικαίωσε και ποιους «αδίκησε« η απόφαση του ΣτΕ

Ως συνήγορος των συνταξιουχικών οργανώσεων αλλά και των ασφαλισμένων, πιστεύω ότι από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 4714/2020) και τις δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ Ολ.1403-7/2022) προκύπτουν σοβαρά ηθικά, πολιτικά νομικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία 2.000 εκ. συνταξιούχων.

Διαβάστε επίσης: ΣτΕ: Πράσινο φως για αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Ηθικά ζητήματα, διότι οι παραπάνω ρυθμίσεις (νομοθετικές και δικαστικές) χωρίζουν τους συνταξιούχους σε δυο κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές. Η κυβέρνηση, ενώ διεύρυνε τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων ΣτΕ 2287-88/15 σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς διακρίσεις και επέστρεψε αναδρομικά 11μηνου για την κύρια σύνταξη. Για τα αναδρομικά όμως επικούρησης και δώρων έκανε διάκριση σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς, που άσκησαν αγωγές και σ’ αυτούς, που δεν άσκησαν. Στους πρώτους είπε συνεχίστε τον δικαστικό αγώνα. Στους δεύτερους και είναι πολλοί προχώρησε σε παραγραφή νομοθετικά των νόμιμων αξιώσεων τους. Να σημειώσουμε δε ότι πριν τη νομοθετική ρύθμιση οι αρμόδιοι Υπουργοί υπόσχονται ότι όλοι θα λάβουν τα αναδρομικά, ότι θα σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις, γι’ αυτό τους συμβούλευαν να μην κάνουν αγωγές!!!

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΣτΕ τι απολογούνται οι κύριοι αυτοί!!

Από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και τις δικαστικές αποφάσεις προκύπτουν σοβαρά ηθικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά ζητήματα, σχετικά με τη διαχείριση της επιστροφής των αναδρομικών 11μηνου. Ηθικά ζητήματα, διότι ενώ συμβούλευες τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές στην πράξη απέκλεισες 1 εκ. 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να μην λάβουν αναδρομικά, επικούρηση και δώρα. Και ο αποκλεισμός, η παραγραφή των αξιώσεων έγινε με νομοθετική «βούλα», άρθρο 114 παρ. 4 ν. 4714/2020, και πρόσφατα και με δικαστική απόφαση, χάριν «έκτακτων μέτρων», τα ταμειακά ελλείμματα.

Πολιτικά ζητήματα, όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει, ότι θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΣτΕ, Ελ. Συν), διαψεύδεται, όταν μερικής και περιοριστικά κάνει εφαρμογή των αποφάσεων, παραβιάζοντας τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών, και χωρίζοντας τους δικαιούχους, σ’ αυτούς που άσκησαν αγωγές και σε εκείνους που δεν είχαν την πρόνοια να ασκήσουν αγωγές.

Νομικά ζητήματα, διότι πραγματικά οι επανειλημμένες κρίσεις του ΣτΕ, σε επίπεδο πιλοτικών δικών (τέσσερις φορές) αποδυνάμωσαν το πνεύμα και τους κανόνες, τους σκοπούς της πιλοτικής δίκης, να λύνονται τα νομικά ζητήματα στα Ανώτατα Δικαστήρια και τα δικαστήρια ουσίας να επιταχύνουν την έκδοση αποφάσεων σε Συμβούλια ή η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει τα νομικά αποτελέσματα σε όλους. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει από την Εκτελεστική Εξουσία να μην εφαρμόζονται με εκπτώσεις. Στη Δικαιοσύνη δεν χωράνε εκπτώσεις. Επίσης οι κανόνες της πιλοτικής δίκης, μετά την επίλυση των νομικών ζητημάτων επιβάλλουν οι εκκρεμείς υποθέσεις να δικάζονται στα Διοικητικά Δικαστήρια σε επίπεδο Συμβουλίων, όπως αναφέραμε, ώστε να επιταχύνονται οι δίκες, να αποσυμφορίζονται τα Δικαστήρια και να σταματάει η ταλαιπωρία χιλιάδων δικαιούχων ασφαλισμένων της τρίτης ηλικίας. Στην προκειμένη περίπτωση οι μεν, οι πολλοί χάνουν τις αξιώσεις τους παράνομα νομοθετικά, και οι λίγοι που έχουν κάνει αγωγές θα συνεχίσουν για χρόνια τον δικαστικό αγώνα.

Κοινωνικά ζητήματα, διότι η επιστροφή των περικοπών σε επικούρηση και δώρα θα δώσει μια πραγματική ανάσα ζωής σε συμπολίτες μας, που παλεύουν με την ακρίβεια να τα βγάλουν πέρα.

Στα ζητήματα που αναφερθήκαμε, πρωτίστως έχει τον λόγο η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να λάβουν πρωτοβουλίες νομοθετικής ρύθμισης, που να δίνουν απάντηση στα ηθικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά θέματα της επιστροφής των αναδρομικών, του 11μηνου σε όλους και να θεσμοθετήσουν τον 13ο μισθό, αφού οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν τελειωμό. Να μην ξεχνάμε βέβαιά ότι, οι περικοπές των συντάξεων, την τελευταία δεκαετία ξεπέρασαν το 50% του εισοδήματος και συνεισέφεραν περί τα 100 δις στον κρατικό κορβανά, για να μην χρεωκοπήσει η χώρα.

Αξίζει λοιπόν στην τρίτη ηλικία Σεβασμός, Αναγνώριση, Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης,

Δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Πρώτη Δημοσίευση από: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Περισσότερα

ΤΑ ΘΕΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΗ «ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Εβδομάδα των παθών. Τα θεία σύμβολα: Ο Σταυρός, ο Επιτάφιος και η Ανάσταση συγκινούν τις ψυχές δύο και πλέον δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Μηνύματα Αγάπης, Ειρηνικής συνύπαρξης των πληθυσμών, ηχούν παντού. Η Αλληλεγγύη και η Συγχώρεση των αμαρτιών, πλημμυρίζουν τον λόγο των πιστών. Στην πράξη βέβαια, στα εγκόσμια τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Οι πολεμικές συρράξεις απειλούν την ειρήνη επί γης. Οι στρατιές των πεινασμένων, διψούντων και των φτωχών, των προσφύγων και των μεταναστών γιγαντώνονται. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών και η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, δημιουργούν νέα προβλήματα, ιδεολογικά και πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά στις δυτικές κοινωνίες. Πάνω όμως από τα βασανιστικά αυτά ζητήματα, η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη αυτές τις μέρες, που πιστεύει στον Χριστιανισμό, προσπαθεί να βρει την αγάπη, να γαληνέψει, να ξεπεράσει φόβους και αγωνίες και να συναντηθεί με το υπέρτατο και το θείο. Με κάτι το άπιαστο αλλά παρηγορητικό. Με το άυλο και πνευματικό αλλά άκρως συγκινησιακό.

Περισσότερα
Αρμαγεδών: το νέο ασφαλιστικό
Αρμαγεδών: το νέο ασφαλιστικό

Αρμαγεδών: το νέο ασφαλιστικό

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Για την ιστορία η αναφορά του όρου Αρμαγεδών γίνεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (16:16). Πρόκειται για ένα προφητικό πολεμικό πεδίο όπου οι συγκεντρωμένες δυνάμεις «των βασιλέων της οικουμένης» καθοδηγούμενες από «πνεύματα δαιμονίων» θα δώσουν την τελική μάχη εναντίον «του θεού του παντοκράτορος» (16:14).

Περισσότερα
Τα 3ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο
Τα 3ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο

Τα 3 ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Πολύ μελάνι στα πέντε χρόνια ξοδέψαμε για τα Μνημόνια και τις συνέπειές τους. Ήταν φυσικό όταν η χιονοστιβάδα των μέτρων δημιούργησε ένα πρωτοφανές κοινωνικό ντάμπινγκ και συρρίκνωσε στo 30% την παραγωγική βάση. Είναι γεγονός επίσης ότι ο αντιμνημονιακός αέρας φούσκωσε τα πανιά σε λαϊκίστικα, εθνικιστικά, αλλά και αριστερά κόμματα και μορφώματα. Ο απόηχος είναι ακόμη ζωντανός παρά το ότι πέσαμε στο νέο βράχια του 3ου Μνημονίου. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε αποτελεσματικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Σήμερα έχουμε γίνει ή πρέπει να γίνουμε σοφότεροι.

Περισσότερα
Τα πολιτικά “ερείπια” των μνημονίων και τα σημερινά διακυβεύματα
Τα πολιτικά “ερείπια” των μνημονίων και τα σημερινά διακυβεύματα

Τα πολιτικά “ερείπια” των μνημονίων και τα σημερινά διακυβεύματα

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Τρίτωσε το κακό με το 3ο Μνημόνιο και τις τρεις προσφυγές στις κάλπες μέσα στον ίδιο χρόνο. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δυστυχώς πολιτική πρωτοτυπία στην Ευρώπη. Στη χώρα μας συνοδεύονται με ολέθριες συνέπειες στο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο που μοιάζει με βομβαρδισμένο χώρο από ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση, υποβαθμισμένη Δημοκρατία και Αναξιοπρέπεια. Είναι βαθιές οι πληγές της αναξιοπιστίας, της έλλειψης εμπιστοσύνης σε κόμματα και θεσμούς. Tρέχουμε πατώντας γκάζι στον κατήφορο.

Περισσότερα
Πολιορκημένη Δημοκρατία
Πολιορκημένη Δημοκρατία

Πολιορκημένη Δημοκρατία

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Η πολύπαθη δημοκρατία μας πολιορκείται ασφυκτικά τόσο από τους εταίρους και δανειστές μας όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Πρωτοφανείς δηλώσεις και καταγγελίες από πολιτικά στελέχη έναντι των κεντρικών πυλώνων της δημοκρατίας μας, απαξιώνουν το θεσμικό πλαίσιο του Πολιτεύματος μας.
Τα πυρά της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής κατά της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για <<πολιτικό συμβόλαιο κατάργησης των δημοκρατικών διαδικασιών>> για <<πραξικόπημα>> των δανειστών κατά της δημοκρατίας μας και οι ευθείες βολές για παραβίαση του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο της πολιτικής συμπεριφοράς του πολιτικού προσωπικού για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Περισσότερα
Αλέξης Τσιπρας
Αλέξης Τσιπρας

Αλέξης Τσιπρας : θα επαναφέρουμε τους μισθούς σε εποχή προ του μνημονίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια του δήλωση στο πρώτο τεύχος του Περιοδικού Κοινωνική Επιθεώρηση και την Ελένη Καλογεροπούλου, περιγράφει τον τρόπο που το κόμμα του αν εκλεγεί στην κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα εξετάσει ειναι η αποκατάσταση των μισθών σε επίπεδο προ εποχής μνημονίου.

Περισσότερα
Αστική Δημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία Οι Μεγάλοι Ασθενείς;
Αστική Δημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία Οι Μεγάλοι Ασθενείς;

Αστική Δημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία: Οι Μεγάλοι Ασθενείς;

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Η Αστική Δυτικοευρωπαϊκή Δημοκρατία ιδιαίτερα μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τη νίκη κατά του φασισμού αλλά και κάθε ολοκληρωτικής μορφής διακυβέρνησης κατόρθωσε να θεσμοθετήσει και να εγγυηθεί τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Οι Ευρωπαϊκές Συμβάσεις και τα Συντάγματα διακήρυξαν αρχές, αξίες και δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα, δημιούργησαν θεσμούς και μέσα για την εφαρμογή αυτών των Συμβάσεων και το σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Περισσότερα

Ρένα Δούρου

Ρένα Δούρου: Η σιδηρά κυρία της περιφέρειας Αττικής

Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα.

Συναντήσαμε τη Ρένα Δούρου ένα ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου στη γειτονιά της το Αιγάλεω.

Περισσότερα