Τα 3 ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο

Τα 3ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο
Τα 3ΑΛΦΑ ενάντια στο 3o Μνημόνιο

του Λ.Αποστολίδη Δικηγόρου,
πρ. Αντιπροέδρου της Βουλής

Πολύ μελάνι στα πέντε χρόνια ξοδέψαμε για τα Μνημόνια και τις συνέπειές τους. Ήταν φυσικό όταν η χιονοστιβάδα των μέτρων δημιούργησε ένα πρωτοφανές κοινωνικό ντάμπινγκ και συρρίκνωσε στo 30% την παραγωγική βάση. Είναι γεγονός επίσης ότι ο αντιμνημονιακός αέρας φούσκωσε τα πανιά σε λαϊκίστικα, εθνικιστικά, αλλά και αριστερά κόμματα και μορφώματα. Ο απόηχος είναι ακόμη ζωντανός παρά το ότι πέσαμε στο νέο βράχια του 3ου Μνημονίου. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε αποτελεσματικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Σήμερα έχουμε γίνει ή πρέπει να γίνουμε σοφότεροι.


Πρέπει τα κόμματα που θέλουν και αγωνίζονται για αλλαγές να κατανοήσουν ότι δυστυχώς αυτός ο άνεμος των ιδεών, των δικαιωμάτων από μόνος του δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα. Χρειάζονται υλικές κινητήριες δυνάμεις και διεργασίες για να αλλάξουν τις πραγματικές συνθήκες. 
Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας σαν χώρα, οικονομία και κοινωνία. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να προσγειωθεί και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και τις προκλήσεις της ανθρωπιστικής κρίσης τόσο στον τόπο μας, όσο και το πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα της Μεσογείου. 
Να συμφωνήσουμε, πέραν από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ότι υπάρχει η Ελλάδα το κοινό μας σπίτι, το καράβι μας που κολυμπάει στα ταραχώδη νερά και τους αγέρηδες της αγοράς της ευρωζώνης. Χρειαζόμαστε ούρειο άνεμο για τα πανιά μας και αποτελεσματικά όπλα για να αντιμετωπίσουμε τα Μνημόνια και να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας.
Το βασικό μας όπλο και ταυτόχρονα ο καθοριστικός μοχλός για την αλλαγή-πορεία της χώρας είναι τα 3ΑΛΦΑ: Ανάπτυξη – Απασχόληση – Ανταγωνιστικότητα 
Τα 3ΑΛΦΑ μπορούν να αμβλύνουν και να ακυρώσουν τις ολέθριες συνέπειες και του 3ου Μνημονίου. Βέβαια τα 3ΑΛΦΑ δεν αρκεί απλά να διακυρήσσονται στα προεκλογικά προγράμματα και σε ανέξοδες, χωρίς αντίκρισμα δηλώσεις. 
Ο λαός μας είναι αμήχανος, ανήσυχος, λίγες μέρες και ώρες πριν από την κάλπη. Προσπαθεί, πέραν από ένα μέρος του εκλογικού σώματος που έχει εμπλακεί στα κομματικά και κινηματικά δρώμενα, να βρει την άκρη του νήματος. Αναζητά: 
Ηγέτη ικανό να ασχοληθεί με τα 3ΑΛΦΑ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ηγέτη που η διακυβέρνησή του θα ενεργοποιήσει τους παραγωγικούς φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. (ΤΑ, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς). 
Ηγέτη που θα νοικοκυρέψει το Δημόσιο από σπατάλες και λαμογιές και ταυτόχρονα θα το μετατρέψει σε στρατηγικό φορέα οργάνωσης και εποπτείας του εθνικού και περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος.
Ηγέτη που να ενώνει, να συσπειρώνει τις εθνικές δυνάμεις για το δημόσιο συμφέρον χωρίς να παριστάνει το «σωτήρα» και να διχάζει το λαό.
Ηγέτη που θα πείσει τον λαό μας με πράξεις, μέτρα και πολιτικές ότι χωρίς παραγωγή, χωρίς παιδεία και συμμετοχή στη νέα τεχνολογία και την καινοτομία δεν υπάρχει μέλλον για τον τόπο.
Οι πολίτες συνειδητοποιούν καθημερινά ότι όσο η παραγωγική βάση αποτελεί πεδίο κινούμενης άμμου, τα προβλήματα θα οξύνονται και τα Μνημόνια θα επιμηκύνονται. Δυστυχώς και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση αντί να δεσπόζουν στις συζητήσεις τα 3ΑΛΦΑ, κυριαρχούν μονόλογοι για τα εφήμερα και τα συγκυριακά, τα περαστικά. Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Όλοι εναντίων όλων χωρίς να βλέπουν το πραγματικό εχθρό, αντίπαλό μας. Μιας κοινωνίας όπου δεν παράγει όχι η ουσία των πραγμάτων. Οι θεατρινισμοί του πολιτικού προσωπικού και οι μεγαλοστομίες δεν έχουν τελειωμό. 
Ήρθε καιρός να αλλάξουμε. Να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Να πρυτανεύσει η λογική πριν να είναι αργά. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα Μνημόνια χρειαζόμαστε Ανάπτυξη- Απασχόληση- Ανταγωνιστικότητα.