Αλέξης Τσιπρας : θα επαναφέρουμε τους μισθούς σε εποχή προ του μνημονίου

by Angellight Services Ltd
Αλέξης Τσιπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια του δήλωση στο πρώτο τεύχος του Περιοδικού Κοινωνική Επιθεώρηση και την Ελένη Καλογεροπούλου, περιγράφει τον τρόπο που το κόμμα του αν εκλεγεί στην κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα εξετάσει ειναι η αποκατάσταση των μισθών σε επίπεδο προ εποχής μνημονίου.

Τα βασικά στοιχεία του σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανασυγκροτήσει την κοινωνία στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρει μιλώντας αποκλειστικά στο περιοδικό «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας . Το σχέδιο αυτό, το οποίο επεξεργάζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης « περιλαμβάνει μέτρα για τους μακροχρόνιους ανέργους αλλά και για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους » ενώ όπως αναφέρει « θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα καθώς και άμεση επάνοδος του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα των 461 ευρώ.»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ακόμα μια καταγραφή για το πως έφτασε η ελληνική κοινωνία να απολέσει τα εργασιακά της δικαιώματα αλλά και να φτωχοποιηθεί μέσα από τα μνημόνια και καταλήγει λέγοντας ότι « ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλες και ολοι να ξαναχτίσουμε από την αρχή την χώρα και να κερδίσουμε πάλι τα δικαιώματα που μας έκλεψαν.»

«Το μεταπολεμικό κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης,- αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση του - αποτέλεσμα μεγάλων κοινωνικών και εργατικών αγώνων, κατέρρευσε την τελευταία εικοσαετία με άνοδο των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που εκφράστηκε με την Θατσερική ρήση «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα». Το κοινωνικό μοντέλο θεωρήθηκε «ακριβή λύση» και εμπόδιο στην ανάγκη του συστήματος για μεγαλύτερη συσσώρευση του κεφαλαίου.

Η πολιτική αυτή ξεκίνησε δειλά -δειλά να εφαρμόζετε στην Ελλάδα την δεκαετία του 90 και κορυφώθηκε με το μνημόνιο και την βάρβαρη πολιτική που εκπορεύεται από αυτό. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής που τοποθετεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα πάνω από το κράτος πρόνοιας και τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος βαφτίστηκε «μεταρρύθμιση» και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις «αναγκαίο κακό» για την σωτηρία της χώρας. Σήμερα οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και οι μισθοί, η εγγύηση των συντάξεων -κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα- δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση. Ο κόσμος της εργασίας, ειδικά όσοι βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη, και οι απόμαχοι της ζωής, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς παροχές και υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μετατράπηκαν σε νεόπτωχους, φτωχοποιήθηκαν βίαια. Τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν 100.000 επιχειρήσεις και ως αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν κατά 500.000 οι άνεργοι, με αποτέλεσμα τα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία να υποστούν τεράστια ζημιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως αυτή η κατάσταση, αυτή η πολιτική, πρέπει να ανατραπεί. Και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της κοινωνίας να λάβει άμεσα μέτρα για τους μακροχρόνια άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, η οποία θα γίνει δυνατή με την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου. Άμεση επάνοδος του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα των 461 ευρώ. Άμεση χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια. Άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μέχρι τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Άμεση επαναφορά της μετενέργειας. Φρένο στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και σταδιακή αποκατάστασή τους, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης της εισφοροδιαφυγής, περιφρούρηση και είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων και απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία. Θεσμοθέτηση νέων πόρων –συμπληρωματικών στην τριμερή χρηματοδότηση– για το ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα. Αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω PSI.

Χρέος μας είναι η ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα και τον κόσμο της εργασίας. Επιτακτική ανάγκη είναι όλοι και όλες να ξαναχτίσουμε από την αρχή τη χώρα, να ανασυγκροτήσουμε το κράτος πρόνοιας και το ασφαλιστικό σύστημα, να κερδίσουμε πάλι όλα τα δικαιώματα που μας έκλεψαν.»

Τεύχος 1