Έμπολα

by Angellight Services Ltd

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πριν από μερικές εβδομάδες, παρουσίασε τα σχέδια του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό, ήδη από το Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική.

Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. H φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ελπίζει ότι θα έχει παρασκευάσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του Έμπολα μέχρι το τέλος του έτους και επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή της.
Η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται, επίσης, για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015.
Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή της μανιόκας στην αγορά της πρωτεύουσας της Λιβερίας, αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, που παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη έξαρση του ιού, ενώ η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.
“Ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία” είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μια δήλωση που φαίνεται πως ενεργοποίησε τον Μπιλ Γκέτις. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος της Microsoft, στο 63ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής, στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε πως προσφέρει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση διαφόρων επιδημιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, αυξάνει την οικονομική βοήθεια κατά του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα ζητήσει από τη Γερουσία αποδέσμευση 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι με την αφορμή του ιού, οι ΗΠΑ θα διεισδύσουν στην πλούσια σε μεταλλεύματα Αφρική σε μια προσπάθεια να διώξουν την Κίνα, τη δύναμη που τους ανταγωνίζεται στην οικονομία.
Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει με το ποσό των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα. Καθώς τα κρούσματα του Έμπολα περνούν και στις άλλες ηπείρους, παρατηρούμε μια συντονισμένη κινητοποίηση των πολιτικών και οικονομικών ηγετών του κόσμου ενάντια στην επιδημία του ιού.
“Αν οι άνθρωποι που μολύνονταν από τον Έμπολα ήταν λευκοί, τότε το πρόβλημα θα λυνόταν” είχαν υποστηρίξει στην αρχή του ξεσπάσματος πολλοί αφρικανοί δημοσιογράφοι και φαίνεται ότι ήταν προφητικοί.