Εκτύπωση

Τα μαγευτικά Τρίκαλα

by Angellight Services Ltd
Trikala

Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας, στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλίας.

Απέχει 330 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 214 από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη διακρίνεται για τη ρυμοτομία της και και για το επίπεδο έδαφός της, γεγονός που την καθιστά ιδανική για μετακίνηση με το ποδήλατο. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, που αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού ποταμού. Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις ανέσεις μίας σύγχρονης πόλης, παρέχοντας ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της.

Αξίζει να δείτε:
Φρούριο
Στη βορειοανατολική άκρη της πόλης, δεσπόζει το Φρούριο, με το χαρακτηριστικό ρολόι του. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ κατά τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Τρίκκης. Πολλά τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους ωστόσο πολύ σύντομα, λόγω του στρατηγικού σημείου της πόλης. Μετά τις επαναστάσεις του 1854 και του 1878 το φρούριο επισκευάστηκε ξανά και αποτέλεσε σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ασφάλειας για την πόλη. Στα μέσα του 17ου αιώνα στήθηκε εντός του κάστρο ένα μεγάλο ρολόι και μαζί με τον αντίστοιχο πύργο στη Λάρισα, αποτελεί έναν από τους παλιότερους γνωστούς στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Το ρολόι που στέκει σήμερα είναι αυτό που έχει αντικαταστήσει το παλιότερο, το οποίο καταστράφηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς. Σήμερα το Φρούριο είναι επισκέψιμο με θέα όλη την πόλη και φιλοξενεί το υπαίθριο δημοτικό θέατρο.

Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου
Η Κεντρική Γέφυρα ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε ως γέφυρα οχημάτων, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εδώ τη θέα στις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου ποταμού και το άγαλμα του Ασκληπιού στην απέναντι γέφυρα, που αποτελεί έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου. Μικροί γυάλινοι φεγγίτες επιτρέπουν τη θέα στη ροή του ποταμού, ενώ το γραφικό σκηνικό συμπληρώνουν τα παγκάκια που είναι τοποθετημένα κατά μήκος της γέφυρας.

Βαρούσι και Μανάβικα
Οι συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα είναι οι δύο συνοικίες που απαρτίζουν την παλιά πόλη των Τρικάλων. Το Βαρούσι επί Τουρκοκρατίας έως το 1930 υπήρξε η αρχοντική συνοικία της πόλης και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό διατηρητέων παλιών κτιρίων και αρχοντικών της εποχής εκείνης. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες εκκλησίες της πόλης, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, πολύ κοντά η μία στην άλλη. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται το 1896 και έχει χτιστεί στη θέση της παλιότερης, βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε των Αγίων Αναργύρων. Η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Επίσκεψη του 1543 και ο Άγιος Δημήτριος του 1580, είναι ενδεικτικά μερικές ακόμη από τις πάμπολλες εκκλησίες του Βαρουσίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάσημο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη του 1939, με το δίστιχο “στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά”, αναφέρεται σε περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι, αποτελεί η συνοικία Μανάβικα, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, ενώ σήμερα στεγάζει κυρίως παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ.
Μύλος Ματσόπουλου - Ο Μύλος των Ξωτικών
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας, βρίσκεται στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το Μύλο Ματσόπουλου, με κτιριακές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν περισσότερα από 3.500 τ.μ. και συνολικά 90 στρέμματα με τη γύρω περιοχή. Βρίσκεται στη δυτική άκρη της πόλης, σε κοντινή απόσταση από το σιδηροδρομικό σταθμό, δίπλα στον Αγιαμονιώτη ποταμό. Χτίστηκε το 1884 από τους αδερφούς Αγαθοκλή, λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Αποτέλεσε τον πρώτο κυλινδρόμυλο που χτίστηκε στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και δίπλα του κατασκευάστηκε και το πρώτο μακαρονοποιείο της χώρας.
Μετά από 22 χρόνια κατασκευάστηκε και ο δεύτερος κυλινδρόμυλος, επιφανείας 1000 τ.μ., ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα. Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησία, μέχρι που κατέληξε στον Ιωάννη Ματσόπουλο και μετά το θάνατό του, το 1977, στο δήμο Τρικκαίων, ο οποίος με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον αναπαλαίωσε.
Η λειτουργία του μύλου σταμάτησε το 1984, ενώ τα τελευταία χρόνια δούλευε με ρεύμα και νερό και η παραγωγή του έφτανε τα 1700 κιλά την ημέρα. Στις μέρες μας αποτελεί ένα δυναμικό πολυπολιτισμικό κέντρο, με πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων να λαμβάνουν χώρα εκεί, με πιο σημαντική το Φεστιβάλ Κωμωδίας, ένα μοναδικό φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιείται εδώ από το 2004.Στο χώρο κάθε χρόνο φιλοξενείται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ο Μύλος των Ξωτικών.
Φέτος για 4η χρονιά, την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών,ο Δήμος Τρικκαίων,η e-Trikala A.E.,ο Αγ. Βασίλης και τα ξωτικά του ετοιμάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων,στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, όπου δημιούργησαν ένα υπέροχο χωριό ζεστό και φιλόξενο και τον μεταμόρφωσαν σε ένα παραμυθένιο «Μύλο των Ξωτικών»!!
Από τις 28 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2015,τα παλιά φουγάρα παίρνουν μπροστά και σκορπίζουν απίστευτες μυρωδιές.
Τα γρανάζια λαδώνονται, οι μηχανές επισκευάζονται και διαμορφώνονται κατάλληλα για να φτιάξουν όσα περισσότερα παιχνίδια και γλυκά μπορούν. Οι Μύλοι ξεκινούν να δουλεύουν και παράγουν το πολυπόθητο υλικό για όλες τις γευστικές Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες. Εδώ θα ετοιμαστούν όλα τα δώρα που θα μοιράσει φέτος ο Αι Βασίλης και τα ξωτικά του...
Προσοχή!!! Χωρίς την βοήθεια όλων των παιδιών δεν θα τα καταφέρουν. Καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ λειτουργούν τα εργαστήρια του Μύλου, με απίθανες δράσεις...

Περτούλι & Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου
Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας, το Περτούλι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Μέσα σ’ ένα φυσικό τοπίο κατάφυτο από έλατα, το Περτούλι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πίνδου, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, αποτελούμενο από παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά ταβερνάκια και ξενώνες. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου βρίσκεται στη θέση Λιβάδια, σε υψόμετρο 1200 έως 1340 μέτρων. Είναι εύκολα προσβάσιμο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Διαθέτει πολύ οργανωμένες υπηρεσίες, με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας, σχολές σκι, κατάστημα πώλησης χιονοδρομικών ειδών και ιατρείο. Οι πίστες του είναι συνολικά τρεις, μία κόκκινη 1500 μέτρων, μία μπλε 400 μέτρων και μία πράσινη 80 μέτρων, ενώ διαθέτει και τρεις αναβατήρες, ένας εκ των οποίων είναι εναέριος. Στο χώρο του χιονοδρομικού λειτουργεί επίσης και σαλέ, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα στο τζάκι. Εκτός του χιονοδρομικού, το Περτούλι είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο, καθώς η περιοχή διαθέτει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ιππασία, mountain bike, πεζοπορία, αλλά και γραφεία οικοτουρισμού που οργανώνουν οικοξεναγήσεις, 4Χ4 και ράφτινγκ.

Ελάτη
Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα! Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων!

Πηγή: Πάτρα | taxidologio.gr