Εκτύπωση

Αναζητώντας τη Λύτρωση στη ζωγραφική του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη.

by Angellight Services Ltd

O ζωγράφος Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1956 στη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη και το ταλέντο του για τη ζωγραφική ήταν εμφανή από πολύ νωρίς, έτσι στην παιδική και εφηβική του ηλικία μας χαρίζει τα πρώτα του αριστουργήματα.

Η πρώτη του ελαιογραφία με τίτλο “Ελαιώνας” έγινε σε ηλικία 10 ετών, και η πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής το 1968 σε ηλικία μόλις 12 ετών στο Ξενοδοχείο Capsis Θεσσαλονίκη. Τα έργα αυτής της περιόδου είναι κυρίως εμπνευσμένα από τη γενέ-τειρά του τη Θεσσαλονίκη.
Το 1974 ξεκινάει τις ακαδημαϊκές σπουδές του στην Ιταλία. Πρώτα στην «Architettura di Venezia» και στην «Accademia Belle Arti di Venezia» υπό το διάσημο, πρωτοπόρο Ενετό ζωγράφο Emilio Vedova και Καλλιτεχνική Ανθρώπινη Ανατομία υπό το Neto Fiorentin. Στη συνέχεια στην «Accademia Belle Arti di Firenze» (1980-1985) με καθηγητή Ζωγραφικής τον Silvio Loffredo και Σκηνογραφίας τον Domenico Viggiano. Το 1985 πήρε το δίπλωμα του “Diploma di PITTURA” με βαθμό στη ζωγραφική «Άριστα παμψηφεί» και του απονέμεται έπαινος ως ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης. Παράλληλα μαθήτευσε για 4 χρόνια δίπλα στον παγκοσμίου φήμης πορτρετίστα – Φλωρεντιανό ζωγράφο Pietro Annigoni. Από το 1978 έως το 1994 δούλεψε ως αποκλειστικός σχεδιαστής στη μεγαλύτερη Ελληνική Βιομηχανία σύγχρονου, χειροποίητου χαλιού ενώ για πάνω από 25 χρόνια δίδαξε ζωγραφική, ελεύθερο σχέδιο και ιστορία της τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει το δημιουργικό του έργο πολλές φορές, πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε Πινακοθήκες, Μουσεία, Αίθουσες Τέχνης, Κέντρα Πολιτισμού και σε ιδιωτικές γκαλερί. Το 2010 εξέθεσε στην Casa Bianca της Θεσσαλονίκης ένα σημαντικό μέρος από τα 40 χρόνια ζωγραφικής του, στα πλαίσια μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης με τίτλο «Απάνθισμα».
Οι δημιουργίες του βρίσκονται σε Δημοτικές Πινακοθήκες στην «Πινακοθήκη Καλών Τεχνών» στη Φλωρεντία, στο «Μουσείο Βορρέ», στην «Πινακοθήκη Περίδη», στο «Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, στην «Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τη σκοπιά του απλού θεατή, του ανθρώπου που δεν έχει βαθιά γνώση της ζωγραφικής και των διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα έργα του κου Ιωαννίδη εκφράζουν μια επαναστατικότητα, μια συνεχόμενη προσπάθεια για απελευθέρωση και ψυχική ανάταση από τα αδιέξοδα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.
Αφού στα έργα του με έντονα χρώματα, παραστάσεις και αλληγορικά στοιχεία περιστρέφεται γύρω από έναν ανθρωποκεντρικό άξονα αναλύοντας διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης όπως η ζωή, η αγωνία, η ελπίδα, ο θάνατος.
Το καλλιτεχνικό του στυλ είναι ξεχωριστό με έντονα σουρεαλιστικά, συμβολικά και αλληγορικά στοιχεία να κυριαρχούν σε όλα του τα έργα.
Το ενδιαφέρον του, εστιαζόμενο στην προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, τον οδήγησε να φιλοτεχνήσει πολλά εξαιρετικά πορτρέτα διάσημων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.
Από την πλευρά ενός ειδικού η τέχνη του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη είναι ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός εικονιστικής και αφηρημένης ζωγραφικής με εξπρεσιονιστική έμφαση και ένταση στο χρώμα. Στους πίνακές του χρησιμοποιεί την τεχνική των επάλληλων στρωμάτων (La technique au Glacis) η οποία είχε αναπτυχθεί στην Αναγέννηση.
Το βάθος, το μυστήριο και ο απίθανος πλούτος των χρωματικών τόνων δε θα μπορούσαν να επιτευχθούν στα έργα του χωρίς τη χρήση αυτής της τεχνικής. Η ολοκλήρωση της ζωγραφικής του δημιουργίας είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα έναν πολύ μικρό αριθμό ολοκληρωμένων πινάκων ετησίως, περίπου 6-7.
Για το ζωγραφικό του έργο έχουν γραφτεί και δημοσιευθεί πολλές κριτικές, μελέτες και άρθρα από Ακαδημαϊκούς, Ιστο-ρικούς της Τέχνης, Ζωγράφους Καθηγητές Καλών Τεχνών, ποιητές, λογοτέχνες, τεχνοκριτικούς, δημο-σιογράφους. Κριτικοί τέχνης έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι έχοντας εκτεθεί για τόσα πολλά χρόνια στο επαγγελματικό ήθος και την καθοδήγηση των διάσημων καλλιτεχνών, ο Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης με μια γνήσια αίσθηση μεταφέρει το πνεύμα τους στη δημιουργία των αριστουργημάτων της επόμενης γενιάς.