Ρένα Δούρου

by Angellight Services Ltd

Ρένα Δούρου: Η σιδηρά κυρία της περιφέρειας Αττικής

Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα.

Συναντήσαμε τη Ρένα Δούρου ένα ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου στη γειτονιά της το Αιγάλεω.

Στη δίωρη περίπου συζήτηση που ακολούθησε,μιλήσαμε για όλα, την πολιτική, την περιφέρεια Αττικής, τις γυναίκες αλλά και τις εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα.

Για πρώτη φορά η κάλπη άναψε φλας αριστερά, δίνοντας την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τη δυνατότητα στο συνδυασμό σας να αναλάβει την περιφέρεια Αττικής. Περιμένατε αυτό το αποτέλεσμα;
Το θέμα δεν είναι τι περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τι μήνυμα θέλησαν να στείλουν οι πολίτες. Και το μήνυμα ήταν σαφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροποίησε πλέον το υψηλό του ποσοστό και είναι πρώτο κόμμα. Τη χώρα την κυβερνά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα και αυτό συνιστά σαφή παραχάραξη της βούλησης των πολιτών. Πρόκειται για δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγορηθήκατε ότι γεμίσατε την Αθήνα με αφίσες. Τι έχετε να δηλώσετε γι΄ αυτό; Θα μπορούσατε να κάνετε έναν οικονομικό απολογισμό της προεκλογικής σας καμπάνιας;
Το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία, πιστεύοντας ότι έτσι θα πλήξουν τη «Δύναμη Ζωής», δείχνει την έλλειψη επιχειρημάτων τους καθώς και την κοντόφθαλμη στρατηγική τους. Και αυτό γιατί αυτοδιαψεύδονταν καθημερινά από όλες τις εμπορικές αφίσες αλλά κι εκείνες άλλων υποψηφίων – κάτι που ουδόλως τους ενόχλησε. Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό μας απολογισμό, τα πάντα βρίσκονται στην σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Κάναμε μια προεκλογική εκστρατεία με έμφαση στις συναντήσεις με τους πολίτες, με τους φορείς, με ανάδειξη των προβλημάτων. Με στόχο να σπάσουμε το τείχος της σιωπής που είχαν επιβάλλει τα ΜΜΕ στη «Δύναμη Ζωής» και τις προτάσεις της. Για παράδειγμα, κανένα τηλεοπτικό μέσο δεν κάλυψε τη συνέντευξη Τύπου με τις θέσεις μας για μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι μόνο.

Πώς θα σχολιάζατε τις προεκλογικές δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου προς το πρόσωπό σας, δηλώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από το σύνολο των γυναικών και όχι μόνο.
Δεν αισθάνθηκα προσωπικά θιγμένη. Η δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποτελεί δυστυχώς το αποκορύφωμα ευρέως διαδεδομένων σεξιστικών αντιλήψεων που υπάρχουν στην κοινωνία και δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική. Αλλά όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του αν είναι προβεβλημένα δημόσια πρόσωπα ή όχι.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας, μια στιγμή για παράδειγμα όπου νιώσατε απογοήτευση ή κούραση;
Δεν επρόκειτο για σωματική κούραση ούτε για απογοήτευση. Αλλά για τη δυσάρεστη έκπληξη που ένοιωσα όταν συνειδητοποιούσα ότι πολλοί πολίτες δε γνώριζαν το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, δεν ήξεραν καν που πέφτει γεωγραφικά. Όταν συνειδητοποιούσα ότι το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ταυτισμένο στο μυαλό πολλών συμπολιτών στην καλύτερη περίπτωση με την καθαριότητα των πεζοδρομίων ή την αφισορύπανση. Και τούτο τη στιγμή που η χώρα μας είναι έκθετη στην ΕΕ λόγω συστηματικής μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και κινδυνεύει με μεγάλα πρόστιμα. Πέρα από αυτό στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας που κράτησε τέσσερις μήνες, εκείνο που μας προξένησε έκπληξη ήταν το μέγεθος της άγνοιας, της καλλιεργημένης από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή άγνοιας των πολιτών για τη λειτουργία και τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Αυτή η άγνοια δεν έτυχε, πέτυχε. Και σήμερα ένας από τους στόχους μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια κομμάτι, γόνιμο και παραγωγικό, της κοινωνίας της Αττικής.

Η θέση του περιφερειάρχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια θέση ενός μικρού πρωθυπουργού. Θεωρείτε ότι τυχόν επιτυχία ή αποτυχία σας θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και της εντύπωσης που υπάρχει ότι σύντομα θα μεταβούμε σε εθνικές εκλογές;
Εκείνο που προέχει, εκείνο για το οποίο οι πολίτες επέλεξαν τη "Δύναμη Ζωής" στην Περιφέρεια Αττικής, είναι να γίνει μια νέα αρχή, να γυρίσει σελίδα η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, που συμπυκνώνει παράλληλα όλες τις παθογένειές της. Από κει και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τις αυθαίρετες συνδέσεις γιατί η πραγματικότητα είναι σύνθετη και μας επιβάλλει να τη σεβόμαστε. Εννοώ ότι η επιτυχία μίας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολυπαραγοντική - θα παίξει ρόλο και η ευρωπαϊκή και η διεθνής συγκυρία. Την ίδια στιγμή, η νέα περιφερειακή αρχή καλείται να αναλάβει δράση από την 1η Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επιβάλλουν και την ανάλογη αντιμετώπιση. Η επιτυχία ή μη, της μίας δεν μπορεί να μπορεί να προδικάσει την επιτυχία της άλλης και vice versa.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιφέρεια Αττικής και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
Αναφέρθηκα ήδη στην άγνοια. Προσθέτω και τη σύνδεση με την κοινωνία. Γιατί μόνο έτσι θα υπερβούμε την άγνοια, και θα κάνουμε το θεσμό της Περιφέρειας εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας. Ένα σύνθετο πρόβλημα γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν ατελή θεσμό – και σας θυμίζω εδώ την τεκμηριωμένη κριτική που έχουμε καταθέσει στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο α’ και β’ βαθμού, ο οποίος, για παράδειγμα, έχει εισαγάγει το θεσμό της αποκεντρωμένης διοίκησης, ως «καπέλο» της αιρετής διοίκησης. Καλούμαστε, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε το θεσμό, προς όφελος των πολιτών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τον μεταρρυθμίσουμε, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο μίας αυτοδιοίκησης πραγματικά άξιας να φέρει αυτό το όνομα.

Ποιες θα είναι οι οικονομικές σας κινήσεις αφού χρήματα στον εθνικό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν και κοινοτικός προϋπολογισμός δεν υφίσταται μετά το 2016 σύμφωνα με βέτο του ευρωκοινοβουλίου;
Η περιφέρεια Αττικής μαζί με τις άλλες περιφέρειες έχουν καταρχήν υποχρέωση να διεκδικήσουν τα χρήματα που παρακρατά το κράτος και δεν αποδίδει, ως όφειλε, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ μάλιστα την ίδια στιγμή, μειώνει τους πόρους της. Μεταβιβάζοντάς της, μέσω Καλλικράτη, και νέες αρμοδιότητες! Πρόκειται για τον τετραγωνισμό του κύκλου, που όμως δεν γίνεται τυχαία, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί μία αυτοδιοίκηση του χεριού της, απλό φοροεισπρακτικό ιμάντα και όργανο υλοποίησης της πολιτικής λιτότητας. Στοχεύουμε σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Αττική, στη βάση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με κριτήριο τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, αντιμετώπισης της φτώχειας, προστασίας του περιβάλλοντος. Και τούτα κάνοντας χρήση του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής 14-20, των τομεακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, και των υπολοίπων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως horizon 2020, urbact, κλπ.

Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου;
Αναμένετε πολιτικές τρικλοποδιές από την παρούσα κυβέρνηση; Θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως ένα παιχνίδι με "συμπάθειες", "αντιπάθειες", "τρικλοποδιές", κ.α. Εκείνο που εμείς υποστηρίζουμε είναι μια πλήρως διαφορετική αντίληψη λειτουργίας της Περιφέρειας. Μια λειτουργία που δεν είναι συμπληρωματική της κεντρικής εξουσίας και που δεν υποτάσσεται σε αυτή. Μια λειτουργία με τους πολίτες, από τους πολίτες, για τους πολίτες.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους δημάρχους της Αττικής;
Είναι έμπρακτο και το στείλαμε ήδη, με τον πρώτο κύκλο συναντήσεων που είχαμε μαζί τους - έναν κύκλο συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε με δική μας πρωτοβουλία. Και δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές συναντήσεις ή συναντήσεις γνωριμίας. Βάλαμε τις βάσεις για μια νέα σχέση μεταξύ Περιφέρειας και δήμων. Μια σχέση ισότιμη και συμμετοχική, προς όφελος της Αττικής.

Κάντε μου ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές. Είστε ικανοποιημένοι από τη διαφορά, διότι οι κακές πολιτικές γλώσσες λένε ότι έπιασε το ανώτατο ποσοστό που θα μπορούσε να πιάσει (κοινώς ταβάνι).Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Θυμίζω ότι τις ίδιες εκτιμήσεις έκαναν οι γνωστοί αναλυτές και πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεν κάνει πρόοδο. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πρώτο κόμμα κι έχει σταθεροποιήσει, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, τα ποσοστά του. Εμείς, όπως φάνηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ και σε εκείνο της ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών, συνεχίζουμε να δουλεύουμε, συστηματικά και μεθοδικά, εντός κι εκτός Βουλής, με στόχο να πάψει να υφίσταται η σημερινή δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας. Με στόχο τις εκλογές που θα λειτουργήσουν καταλυτικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος τρέμουν την προσφυγή στις κάλπες. Γνωρίζουν καλά το αποτέλεσμά τους...

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει της λήξης της θητείας του Κάρολου Παπούλια την άνοιξη του 2015. Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;
Θα αντιδράσει σε οποιοδήποτε όνομα ακόμη κι αν προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς μόνο και μόνο για να προκαλέσει εκλογές; Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εργαλειοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μετατραπεί η εκλογή του σε όχημα για την παράταση στην εξουσία τούτης, της άκρως επικίνδυνης κυβέρνησης, για τη χώρα.

Πολλά δημοσιεύματα στο παρελθόν έκαναν λόγο για πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή και το αντίστροφο. Θα θέλαμε μια δήλωσή σας επί του θέματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει, με συγκεκριμένα «δείγματα γραφής» ότι αντιλαμβάνεται την άσκηση της πολιτικής με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα διαφόρων ειδών «φλερτ». Για εμάς η πολιτική είναι αρχές, πρόγραμμα, προτάσεις, δράση, είναι αντιπαράθεση, ενίοτε σύγκρουση, πάντα με γνώμονα να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας.

Πρόσφατα ο Τάκης Ζαχαράτος δήλωσε ότι είστε η νέα του μούσα κάνοντας σύγκριση με την Εβίτα Περόν και την Μελίνα Μερκούρη. Ποια είναι η Ρένα Δούρου;
Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος. Γι αυτό και οι συγκρίσεις ακόμη και με σημαντικές προσωπικότητες μπορεί μεν να είναι τιμητικές αλλά στην ουσία λίγη σημασία έχουν. Ή, για να είμαι ακριβέστερη, οι συγκρίσεις αυτές δηλώνουν περισσότερα για εκείνους που τις κάνουν και όχι τόσο για τους συγκρινόμενους. Επίσης λίγη σημασία έχει το πώς αυτοχαρακτηρίζεται κάποιος. Γιατί εκείνο που μετράει δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις. Υπό αυτό πρίσμα λοιπόν επιδιώκω να είμαι άνθρωπος της πράξης, των δεσμεύσεων και όχι των εντυπωσιακών λόγων.

Θα μου επιτρέψετε πάντως να σας πω ότι εμένα προσωπικά μου βγάζετε κάτι από Θάτσερ- με την έννοια του δυναμισμού που διέκρινε τη σιδηρά κυρία. Σχολιάστε μου λίγο τις γυναίκες της πολιτικής σκηνής και σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τη Μάργκαρετ Θάτσερ δεν τη χαρακτήριζε μόνο δυναμισμός αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη ιδεολογία, αυτή του νεοφιλελευθερισμού. Μια ιδεολογία εξόχως επικίνδυνη για την κοινωνία, καθώς αποδομούσε τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των γυναικών, μέσα από τη διάλυση των θεσμών κοινωνικής πρόνοιας. Άρα, αντιλαμβάνεστε, ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και μονοδιάστατα. Και δεν έχουν να κάνουν με ετικέτες. Πέρα από αυτό, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αναγκασμένες να κάνουν περισσότερες και πολλαπλάσιες προσπάθειες προκειμένου να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και να τύχουν του ίδιου σεβασμού με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να προχωρήσει στον πολιτικό στίβο δεδομένου ότι ανδροκρατείται;
Τα σεξιστικά κλισέ και τα ανδροκρατικά πρότυπα είναι παρόντα και δε διευκολύνουν την παρουσία των γυναικών στην πολιτική. Η γυναίκα πολιτικός δηλαδή θα έχει πάντα να αντιμετωπίσει περισσή καχυποψία, έντονη κριτική για θέματα που δεν θα απασχολήσουν ποτέ άνδρες συναδέλφους της, όπως εξωτερική εμφάνιση, ενδυματολογικές επιλογές, απαξιωτικές αναφορές σε προσωπικές επιλογές… Αλλά οι γυναίκες πολιτικοί δεν είναι οι πιο αδικημένες. Οι εργαζόμενες, οι άνεργες μητέρες, όσες αγωνίζονται εν μέσω μνημονιακών πολιτικών, για το ψωμί τους όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αυτές ακριβώς βρίσκονται απέναντι σε κάθε είδους διακρίσεις που δυσκολεύουν αφάνταστα την καθημερινότητά τους.

Πιστεύετε ότι η κοινωνία θα ήταν καλύτερη με περισσότερες γυναίκες σε δημόσια αξιώματα;
Συνήθως οι γυναίκες πολιτικοί ταυτίζονται με κάποιο ιδιαίτερο "γυναικείο βλέμμα", μια "γυναικεία ευαισθησία". Ωστόσο νομίζω ότι και αυτό είναι εν πολλοίς αυθαίρετο. Με την έννοια ότι δεν υφίστανται αμιγώς "ανδρικά" και "γυναικεία" χαρακτηριστικά. Και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την ευρύτερη εικόνα. Δηλαδή τον πολιτικό οργανισμό μέσα στον οποίο δραστηριοποιείται μια γυναίκα, την πολιτικο-ιδεολογική του κατεύθυνση. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αρνηθεί, ότι σε όλο το φάσμα των κομμάτων, υφίστανται οριζοντίως διακρίσεις σε βάρος των γυναικών - διακρίσεις που, εντέλει, τις αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή στα κοινά. Να παρατηρήσω επίσης ότι στη σημερινή μνημονιακή συγκυρία, έχουμε επιστροφή των πατριαρχικών στερεοτύπων σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα, η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, με μοναδική ενασχόλησή της την οικογένεια.

Τελικά μήπως ήρθε η ώρα της γυναίκας παγκοσμίως αν λάβουμε υπόψιν μας ότι μια γυναίκα, η Χίλαρι Κλίντον, φλερτάρει με την προεδρία στις ΗΠΑ;
Μακάρι τα πράγματα για τη γυναικεία χειραφέτηση παγκοσμίως να ήσαν τόσο απλά και να χρειαζόταν μόνο μια εκλογή στο ύπατο αξίωμα για να αλλάξουν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, από την κλειτοριδεκτομή που επιβάλλεται ακόμη σε κοριτσάκια στην Αφρική αλλά και εκτός αυτής, ως την αντιμετώπιση των γυναικών πολιτικών χωρίς σεξιστικά υπονοούμενα, μέχρις ότου να φθάσουμε στην πραγματική ισότητα των φύλων. Βέβαια η ανάληψη δημόσιων λειτουργημάτων εκ μέρους γυναικών, συνιστά σημαντική ώθηση για την υπόθεση της γυναικεία ισότητας, καθώς αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως διαπαιδαγωγητικά παραδείγματα.

Κάντε μου ένα σχόλιο για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά την ουκρανική κρίση και με την οικονομική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ να τρομάζει τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η κρίση της Ουκρανίας αποτελεί καμπή για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Έχουμε να κάνουμε με αλλαγή συνόρων στην καρδιά της Ευρώπης για πρώτη αφορά από τη λήξη του Β'ΠΠ. Μια εξέλιξη άκρως επικίνδυνη που ανατρέπει το status quo της ειρηνικής συνύπαρξης που προέκυψε από τον Β' ΠΠ ως σήμερα. Μια εξέλιξη που δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις με πολλαπλασιαστικές συνέπειες, ειδικά σήμερα, σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε όλη την ΕΕ.

Για την Ελλάδα τι θα μπορούσαμε να πούμε. Υπάρχει ελπίδα να βγούμε από το οικονομικό τέλμα;
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει από πειραματόζωο της λιτότητας, εργαστήρι ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να μπει άμεσα τέλος στη σημερινή καταστροφική πολιτική που υπονομεύει κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης, μέσα από το ξεπούλημα, π.χ., δημόσιας περιουσίας. Πρέπει δηλαδή να γυρίσουμε σελίδα με μια νέα κυβέρνηση, που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Πριν λίγες μέρες σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το θέμα της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα αρκετοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι η ανακοίνωση δημοψηφίσματος είναι ένα ιδιότυπο τεστ προκειμένου να δει αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 120 βουλευτές, καθώς 120 είναι και ο αριθμός που απαιτείται για να μπλοκάρει την όποια πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκείνο που προέχει είναι ο σχηματισμός ενός μετώπου εντός της Βουλής προκειμένου να ανατρέψουμε σειρά κρίσιμων αρνητικών εξελίξεων, που υπονομεύουν το μέλλον της πατρίδας. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου η κυβέρνηση έδωσε ρεσιτάλ αντιδημοκρατικού χειρισμού, φάνηκε ότι πάνω από 120 βουλευτές δεν επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη – κάτι που θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. Ωστόσο η τελευταία έχει πάρει διαζύγιο από το σεβασμό του συντάγματος και ενδιαφέρεται μόνο για την πάση θυσία παραμονή της στην εξουσία. Και έδειξε ότι είναι έτοιμη να κωφεύσει σε οιαδήποτε έκκληση για σεβασμό της νομιμότητας προκειμένου να το επιτύχει.

Εκτός από πολιτικός διεκδικείτε κι έναν ακόμη ρόλο καθώς είστε η συγγραφέας του βιβλίου ‘’Μια κουβέντα με το Γλέζο’’. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό σας το εγχείρημα.
Να ξεκαθαρίσω καταρχήν ότι ποτέ δεν αντιμετώπισα την πολιτική εργαλειακά ή ως επάγγελμα. Γι αυτό και δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος. Και τούτο γιατί από την οικογένειά μου έχω μάθει να θεωρώ την ανάμειξη με τα κοινά σχεδόν κάτι το αυτονόητο. Κι εννοώ εδώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά «idiot», «χαζός», προέρχεται από την ελληνική λέξη «ιδιώτης», εκείνος δηλαδή που ιδιωτεύει, που περιορίζεται στην ενασχόληση με τα του οίκου του. Και ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωση της δημοκρατίας στη χώρα είναι η αποχή από την πολιτική γενικά και όχι μόνο από την εκλογική διαδικασία, ειδικά των νέων. Και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Μανώλης ο Γλέζος απευθύνεται συστηματικά σε μαθητές στα σχολεία, μιλώντας τους για την περίοδο της αντίστασης στους Γερμανούς, για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Αυτό το βιβλίο ήταν μια κουβέντα που ξεκίνησε από μια σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων, με αφορμή δύο βιβλία – «Αγανακτήστε» και «Η αγανάκτηση δεν είναι αρκετή» των Εσέλ και Ινγκράο αντιστοίχως. Και η οποία κατέληξε στη μορφή του σημερινού βιβλίου. Και είναι ένα βιβλίο που μαρτυρά πολλά για το Μανώλη Γλέζο, τον άνθρωπο, που όπως έγραψε μία μαθήτρια, στις φλέβες του ρέει η λεβεντιά και η αντίσταση. Όποιον κι αν έχει απέναντί του. Είτε επρόκειτο για τους Γερμανούς κατακτητές είτε για τον Βασιλικό Επίτροπο. Τον άνθρωπο που μας δίνει καθημερινά μαθήματα πολιτικής δράσης, στη Βουλή χθες, σήμερα στην Ευρωβουλή, όπου επιδιώκει να φέρει το ιστορικά και ηθικά δίκαιο αίτημα της χώρας μας για τις γερμανικές οφειλές. Με μια πρόταση, το βιβλίο αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα ιστορίας για το χθές, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.